Виховні години з питань профілактики гострих кишкових інфекцій

byaВ Київському міському медичному коледжі відповідно до розпорядження Департаменту охорони здоров’я та Держсанепідслужби, у зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації в м. Києві були проведені виховні години з питань профілактики гострих кишкових інфекцій тому, що кишкові інфекції є однією з найбільш актуальних проблем сучасності.

Щорічно у світі понад 3 млн. людей, серед яких 65-70% складають діти, помирають від інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф, паратифи А і В, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими бактеріями, вірусами та ін. Найчастіше причиною зараження є вживання харчових продуктів, забруднених збудниками кишкових інфекцій.

Слід зазначити, що будь-який продукт за певних умов може стати чинником зараження кишковою інфекцією. Найчастіше причиною зараження стає молоко та молочні продукти, кондитерські вироби з кремом. Готові страви за своїми фізико-хімічними властивостями є також хорошим середовищем для швидкого накопичення мікрофлори. Особливо небезпечні кулінарні вироби, які вимагають подрібнення, перемішування — холодець, млинці з м’ясом, паштет, салати, також може бути небезпечною вода, яка подається централізованим водопроводом.

Крім того, було проведено виставку плакатів за тематикою «Обережно! Кишкова інфекція». Кожний керівник групи отримав інформаційний листок, в якому було зазначено, що таке кишкові інфекції, причина їх виникнення, основні симптоми та профілактика.

Враховуючи актуальність проблеми, сприятливість населення до кишкових інфекцій, яка залишається високою не тільки в Україні та й в цілому світі, необхідно нагадати кожному про елементарні заходи профілактики кишкових інфекцій:

  • Не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Краще користуватися водою бутильованою або кипяченою;
  • Не вживати продукти з простроченим терміном зберігання;
  • За найменшої підозри стосовно якості харчів не вживати їх, тим паче не давати дітям;
  • Туристи та мандрівники воду для миття посуду та рук мають профільтрувати та прокип’ятити. Для пиття та приготування їжі потрібно мати запас питної води;
  • Купуючи харчові продукти та напої звертайте увагу на термін та умови зберігання. Зберігайте харчові продукти тільки у термін та у спосіб зазначений на упаковці;
  • Не беріть у дорогу продукти,що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, які потребують охолодження при зберіганні;
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мийте руки з милом;
  • Не забувайте мити руки після кожного відвідування туалету;
  • Купайтеся та відпочивайте тільки на офіційно відкритих пляжах і відпочинкових комплексах. Не ковтайте воду при купанні.

Підготувала викладач медсестринства в інфектології Дацюк В.В.

Добавить комментарий

Войти с помощью: